Skip links

Oppsummering trenertreff 13 april

Share

Egentlig så skulle det nærmet seg seriestart for mange av lagene i Loddefjord. Dessverre så er det utsatt på ubestemt tid, enn så lenge. Men det var jo svært gledelig at vi mottok beskjed om at det nå er innafor å spille treningskamper. Så fra 16 april åpnes det opp igjen for å spille treningskamper internt i kommunene. 

Mye av innholdet og agendaen på trenertreffet denne gangen handlet om kamp. Tanker rundt kampplan, forberedelser trenere kan gjøre i forkant, hvordan man ønsker at laget skal spille, hvordan gjøre fokuspunktene enkle i forhold til laget i angrep og laget i forsvar. Ofte er det slik at vi trener kommer med en lang liste med punkter på hva vi ønsker at laget og spillerne skal ha fokus på under kampene. Så hvordan kan vi gjøre denne listen kortere, mer presis og enklest mulig. Det er jo også slik at det vi øver på, er det vi kan forvente å se igjen i kampene laget spiller. Derfor er det også veldig viktig å ha dette som fokusområder og at det er en rød tråd i forhold til trening og kamp. For eksempel har fokuset vært på å lære seg og drible, da blir det feil å ha fokus på pasninger i kampen. Det er også noe alle foreldre kan tenke litt på når de er å ser på kamp. Ingen poeng i at foreldre skal rope taktiske grep eller instruksjoner til spillere på bane, langt bedre at de heier og støtter lagene som spiller. 

Taktikk tavlene vi hadde med for anledningen ble heftig brukt. Til å diskutere taktikk og formasjoner, tanker i forbindelse med planen bak hva lagene ønsket å oppnå, ulike justeringer vi kan gjøre, vise litt bilder, leke oss med “figurer” og ulike kombinasjoner. Samt tenke litt over hva de ulike lagene kan øve på nå, slik at de kan se resultater av dette i fremtiden. Som for eksempel hva kan vi jobbe med i 7’er fotball i dag og dra nytte av når laget spiller 11’er fotball og plutselig har blitt G16.

I forbindelse med kamper, så har trenere som oftest en samling før kampen, i pausen og etter kampen. Da handler det ofte om å snakke om de punktene vi har nevnt over, spesielt før kampen. Hvordan skal vi gjennomføre en pause prat, hva skal vi ha fokus på og hvilke taktiske justeringer/endringer kan vi prøve på, eller kanskje, hva kan vi bruke resten av kampen å øve på. Etter kampen, så hender det ofte at mange er opptatt av resultatet. At spillere er happy når de vinner og tilsvarende deppa dersom kampen endte med tap. Det er selvfølgelig veldig naturlig, men her må også trenerne inn å ta en prat med spillergruppa. Trøste, motivere, finne positive trekk fra kampen, hva fungerte, hva må vi øve mer på, osv. Det aller viktigste er læring og utvikling. Det går an å spille dårlig og vinne, det går an å spille super bra og tape. Det siste alternativet gir kanskje den beste utviklingen over tid, og det er vel kanskje det alt handler om 🙂

De overnevnte tingene var hovedinnholdet i trenertreffet og utgjorde dermed det største fokuset. Deretter var vi kjapt innom foreldrerollen i forbindelse med kamper, hvordan innkalling i spond skal gjøres for de ulike lagene og litt sånn åpen preik om alt som har med fotball å gjøre. Lun og jovial stemning, kjekt å ha god tid for oss trener til bare å snakke sammen, diskutere fotball, dele råd, tips og erfaringer. Samt at dette gjør at vi blir enda bedre kjent med hverandre, trygger på hverandre og en felles forståelse av at det handler om læring og utvikling, også for oss trenere. 

Dersom det er trenere i Loddefjord som har lyst til å diskutere fotball, leke seg litt med taktiske disponeringer, trenger hjelp på treninger eller i forhold til øvelser og da gjerne hva som passer inn i bildet trening og kamp. Så er det bare å ta kontakt med Trenerveilder Gisle Andersen eller Sportslig leder Petter Bakke. 

Under kan du sjekke litt ut mer noen punkter vi har satt opp, som et forslag til en kampplan for lag i barnefotballen. Ment som et utgangspunkt og noen knagger som trenerene kan ha fokus på i forbindelse med kamper. Ikke dermed sagt at det er disse tingene de skal si til spillerne, men hvordan de kan klare å formidle noe av det videre, kanskje med enklere ord. I tillegg vil jo disse punktene være med å danne et utgangspunkt for hva som er viktig å ha fokus på under treningene, samt hvordan få dette inn i ulike øvelser. Hvordan formidle dette til spillerne, eller om det kan lages til økter og øvelser som inneholder mye “skult” læring. 

Comments

comments